graphicanews

Ειδήσεις

HEIDELBERG LETTERPRESS

Μια εντυπωσιακή HEIDELBERG Letterpress από… χαρτί και χαρτόνι!

την 30 Μαρτίου, 2023

Η καλλιτέχνης Lee Ji-hee από την Κορέα δημιούργησε ένα εντυπωσιακό αντίγραφο, σε φυσικό μέγεθος, του κλασικού πιεστηρίου της HEIDELBERG, εξ ολοκλήρου από χαρτί και χαρτόνι.

Η κατασκευή χρειάστηκε έξι μήνες για να κατασκευαστεί, και δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής σε δύο δρόμους της Σεούλ με μακρά ιστορία στην εκτύπωση (Chungmu-Ro και Eulji-Ro). Εκεί, για πολλές δεκαετίες -και σε μικρότερο βαθμό ακόμα και σήμερα- χτυπούσε η καρδιά της τυπογραφικής βιομηχανίας της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας.

Η αυθεντική μηχανή της Heidelberg παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1914 και συνέχισε να κατασκευάζεται για 62 χρόνια, από το 1923 έως το 1985. Αν και δεν κατασκευάζεται πλέον, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και σήμερα από εμπορικά τυπογραφεία και τυπογραφεία συσκευασίας και στη χώρα μας. Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αρκεί για να δει κανείς αλλά και να ακούσει το κλασικό αυτό πιεστήριο της Heidelberg.

Το εγχείρημα ξεκίνησε αρχικά με αφορμή το πρόγραμμα ”City Revitalization Project", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ το 2019. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από την ίδια την πόλη, με στόχο την αναζωογόνηση πολλών ιστορικών τοποθεσιών της Σεούλ μέσω συνεργασιών με διάφορους καλλιτέχνες. Ως ένα από τα μέλη, επέλεξα την περιοχή Euljiro, που υπήρξε ιστορικά το κύριο σύμβολο της παλιάς τυπογραφικής βιομηχανίας της πόλης. Καθώς ήθελα να φτιάξω ένα έργο από χαρτί που να μπορεί να συσχετιστεί με την περιοχή και την παλιά της τυπογραφική βιομηχανία, άρχισα να ψάχνω για ιδέες που θα μπορούσαν να αντικατοπτρίσουν το γεγονός ότι δύο διαφορετικά στοιχεία, το χαρτί και η εκτύπωση, έχουν συνδεθεί στενά μεταξύ τους τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, και θα εξελιχθούν και στο μέλλον στις δικές τους μοναδικές μορφές. Έχοντας αυτό κατά νου, αποφάσισα να δημιουργήσω τη μηχανή της Heidelberg, η οποία είναι ένα κλασικό σύμβολο που αντιπροσωπεύει τη μέθοδο εκτύπωσης του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας το χαρτί. Στην αρχή πίστευα ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω σε περίπου τρεις μήνες, αλλά χρειάστηκε περίπου μισός χρόνος για να ολοκληρωθεί. Η δουλειά ήταν πιο δύσκολη από ό,τι περίμενα, επειδή υπήρχαν πολλά μηχανικά μέρη, οπότε έπρεπε να μελετήσω προσεκτικά τις μηχανές επισκεπτόμενη συχνά την περιοχή Euljiro.” ανέφερε η ίδια η καλλιτέχνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυρία Hyerin Kim για το dscoop της HP.

HEIDELBERG LETTERPRESS

HEIDELBERG LETTERPRESS

HEIDELBERG LETTERPRESS

HEIDELBERG LETTERPRESS

HEIDELBERG LETTERPRESS